Topologias da Carne : creative processes in contemporary dance or how to create a Body without Organs for oneself

Autores

  • Juliana Soares Bom-Tempo Faculdade de Educação da Universidade Estadual de Campinas (FE/UNICAMP) e Université de Nanterre - Paris X.
  • Aline Pinheiro Salmin (Universidade Federal de Uberlândia – UFU, Uberlândia-MG, Brazil)

Palavras-chave:

Body. Intensive. Dance. Philosophy.

Resumo

This work was developed in a close link to Topologias da Carne [Topologies of the Meat], a creative process in contemporary dance. From the incorporation of the concepts Body without Organs (BwO), territory, body-meat, as well as in relation to Laban's proposals for movement, the aim is to produce a transduction of the incorporeal from the concepts into micro vibrations of a dancing body. The methodology covers the exhaustive study of the concepts, in an intrinsic relation to practical experiments in dance, which can open the corporeal organizations to the experimentation of an intensive body. 

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

Juliana Soares Bom-Tempo, Faculdade de Educação da Universidade Estadual de Campinas (FE/UNICAMP) e Université de Nanterre - Paris X.

Último ano de doutoramento na Faculdade de Educação da Universidade Estadual de Campinas/ UNICAMP/SP/BR. Atualmente realiza estágio de doutorado sanduíche na Université Paris X – Nanterre sob supervisão da professora Dr.ª Anne Sauvagnargues com bolsa do Programa de Doutorado Sanduíche no Exterior (PDSE) da Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES). Atua como Performer desde 2006 e pesquisa a relação entre Filosofia, Educação e Performance Art. 

http://lattes.cnpq.br/2239538709638520

Publicado

2018-06-23

Como Citar

Bom-Tempo, J. S., & Salmin (Universidade Federal de Uberlândia – UFU, Uberlândia-MG, Brazil), A. P. (2018). Topologias da Carne : creative processes in contemporary dance or how to create a Body without Organs for oneself. Revista Brasileira De Estudos Da Presença, 8(3), 592–614. Recuperado de https://www.seer.ufrgs.br/index.php/presenca/article/view/81793

Edição

Seção

Outros Temas

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)